דף הבית » מאמרים » מערכות בטיחות אש במרכזים לוגיסטיים

מערכות בטיחות אש במרכזים לוגיסטיים

מבני התעשייה הנבנים היום בישראל משלבים אזורים של משרדים, ייצור ושטח נרחב המיועד לאחסנה. רובם מוגדרים בעצם כמרלו"גים- מרכזים לוגיסטיים. מבנים אלה בנויים לגובה ומכילים כמות גדולה של מדפים כדי לנצל את כל שטח האחסון האפשרי עד לתקרה.
כיצד ניתן לתכנן את המערכת בצורה החסכונית ביותר, האסתטית, תוך מינימום הפרעה לפעילות קיימת וקבלת טופס 4 בזמן?

תכנון מערכת כיבוי אש המתאימה למרלו"ג כולל מספר שלבים:

  1. תכנון כללי מול שירותי הכבאות- התכנית נבנית בהתאם לתקנים והוראות מכ"ר. אין להתחיל בביצוע בפועל לפני ששירותי הכבאות מאשרים את התכנית. התכנית כוללת הגדרה של המערכות השונות שיש להתקין בהתאם למאפייני המקום.
    תכנון אופטימלי יתייחס לשינויים עתידיים במבנה ויאפשר גמישות בהתקנת המערכות מחד וחסכון מקסימלי במקום על מנת למנוע פגיעה בשטח האחסנה המנוצל.
  2. תכנון מפורט של המערכות השונות- לאחר קבלת האישור יש לתכנן כל מערכת בנפרד ולשלבה בתכנון הכללי של המבנה.
  3. ביצוע בפועל- עמידות לאורך זמן ומניעת הוצאות עתידיות תלויה באיכות ההתקנה ולכן יש להקפיד מאד על הכללים בזמן ההתקנה.

מה ההבדל בין מערכות בטיחות אש במרלו"גים לעומת אתרים אחרים?

סביבת אחסון– המרכזים הלוגיסטיים כוללים אזורי אחסון נרחבים, רובם בגובה רב. מכאן כי מטען אש בעייתי נמצא בצפיפות וגובה רב. עובדה זו יוצרת קושי בכיבוי האש.

סביבת ייצור– תהליכי ייצור יש ריאקציה בין חומרים ותהליכים כימיים וטרמיים שעובר המוצר וזו מעלה את רמת הסיכון.

מרכזים פעילים– במרכז לוגיסטי פעיל קיים קושי רב יותר בהתקנת מערכות בסמוך ומעל ציוד יקר ערך.

מערכות אוטומטיות

רוב מערכות כיבוי האש הן מערכות אוטומטיות ואינן מצריכות תפעול של אדם.

איך זה עובד? גלאי העשן נותנים התראה, המתז עצמו- מעין קפסולה שמגיעה לטמפרטורה מוגדרת, מתפוצצת ומתחילה לעבוד. כאשר המתז נפתח , המים יוצאים, הלחץ יורד וכל המערכות נכנסות לפעולה- מערכות קצף, תותחי מים, משאבות.

התקנת מערכות מפעל קיים לעומת מפעל בהקמה

מבנה חדש: יש לוודא כבר בשלב התכנון כי אין הפרעה בין מערכות בטיחות אש למערכות המתוכננות למפעל, בהן משתמשים בתדירות גבוהה ויש לתחזק אותן באופן שוטף.

מבנה קיים: יש צורך לוודא כי החברה מנוסה בשילוב מערכות הבטיחות עם המצב הקיים במפעל, תוך עמידה בתקנים, עם מינימום הפרעה לפעילות השוטפת של המפעל.

בשני המקרים חשוב לבחון את האסתטיקה של המערכת על ידי בחינה של מערכות שהותקנו על ידי הספק באתרים אחרים. מערכת כיבוי אש יכולה לתרום לאסתטיקה ולא להוות מפגע בנראות המרכז.

כיצד ניתן להפחית עלויות בתכנון מערכות בטיחות אש עבור היזם/ הלקוח?

  • הגדרת המערכת הנדרשות– חשוב לערב כבר בשלב התכנון של המפעל יועץ בטיחות אשר יגדיר את המערכות הנדרשות וכמו כן לקבל חוות דעת נוספת מחברות שהמומחיות שלהן היא תכנון בטיחות אש למפעלים ומרלו"גים.
  • פתרון מותאם להוראות מכ"ר אך גם לצורכי הלקוח– יש לעקוב אחרי כל הוראות מכ"ר והתקנים המשתנים ולתת פתרון שייתן מענה לכיבוי האש אך גם לנוחות התפעול באתר ובהתאמה אישית לצורכי הלקוח.
  • תכנון העבודה המשותפת עם הצוות במקום לחסכון בזמן
    חשוב שהחברה המבצעת תדע לשתף פעולה עם הצוות הקיים במפעל, כמו גם עם הצוותים הנוספים שעובדים בו זמנית במפעל.

קבלת טופס 4

כחלק מהרגולציה הקיימת, אישור כיבוי אש הפך להיות אחד האישורים החשובים והקשים להשגה. וודאו כי לחברה שבחרתם יש אפשרות מוכחת להשיג את האישור בזמן הרצוי לכם.

לסיכום,

מתן מענה לדרישות כיבוי אש הן לא רק הכרח . הן חשובות לבטיחות שלכם , של עובדיכם ושל הציוד והמלאי הקיים במרכז.
נשמח לתכנן עבורכם את המערכת וללוות את ההתקנה תוך הקפדה על שירות מצוין וחוויית לקוח מצויינת עליה תוכלו לשמוע מהלקוחות שלנו…
שיהיה בהצלחה ובבטיחות מלאה!!

יצירת קשר: מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם